Es detecten alguns casos d’estafa de falsos treballadors d’empreses informàtiques

Es detecten alguns casos d’estafa de falsos treballadors d’empreses informàtiques

La Policia Local de Sant Pol de Mar alerta que els falsos tècnics pretenen aconseguir dades personals per accedir als seus comptes bancaris o a la informació dels ordinadors.

La Policia Local de Sant Pol ha detectat en les darreres hores alguns casos d’estafa informàtica. Els veïns afectats expliquen que han rebut trucades de falsos treballadors de l’empresa Microsoft, que els han dit que els seus ordinadors s’havien infectat amb virus informàtics o que presentaven altres problemes tècnics. La Policia Local adverteix a la ciutadania que es tracta d’una modalitat d’estafa amb la qual els falsos tècnics pretenen aconseguir dades personals per accedir als seus comptes bancaris o a la informació dels ordinadors.

Els falsos tècnics informàtics es posen en contacte amb les víctimes a través d’una trucada o d’un missatge (de text o per correu electrònic), i s’identifiquen com a servei de suport tècnic de Microsoft o d’una empresa de seguretat informàtica. Asseguren que l’ordinador està infectat amb un virus i que es pot solucionar si es contacta amb un fals servei tècnic de Microsoft o si es visita una determinada pàgina web. A partir d’aquí, els falsos treballadors demanen tot de dades personals i també recomanen descarregar un arxiu o programa informàtic. Amb aquestes dades que han demanat o amb el programa descarregat es pot accedir remotament a l’ordinador de la víctima i tenir accés a tots els seus arxius. A més, també es pot instal·lar algun programari maliciós. L’objectiu final és aconseguir, mitjançant l’estafa, diners de les víctimes o accés a la informació que hi ha dins del seu ordinador.

La Policia Local recomana no facilitar les claus d'accés a ningú i contactar directament amb l'empresa informàtica per esbrinar si són els autèntics autors de la trucada. En cas de sospitar que es tracta d’una estafa, es recomana posar-ho en coneixement de les autoritats (Policia Local i/o Mossos d'Esquadra). En aquests casos és de molta utilitat aportar el número de telèfon des del qual s’ha rebut la trucada, o bé una captura de pantalla de la plana web que suplanta l'empresa (adreça URL). També és aconsellable no esborrar el correu electrònic de la bústia, ja que podria servir com a prova documental.