La plataforma Preservem el Litoral demana que es respecti la nova desembocadura de la Riera

La plataforma Preservem el Litoral demana que es respecti la nova desembocadura de la Riera

L'entitat ha fet públic un manifest en el qual defensa la preservació de l'actual curs de la Riera de la Vallalta i la nova desembocadura, amb el trasllat de les guinguetes de la platja a altres espais, com un primer pas per preservar l'entorn natural de la Riera.

La plataforma Preservem el Litoral ha fet públic un manifest en el qual demanen a les administracions públiques que respectin el nou curs que ha pres la Riera de la Vallalta en la seva desembocadura a Sant Pol. Des del temporal Glòria, la riera ha canviat la seva sortida al mar, endinsant-se cap al sud en la platja de Can Villar. A més, les pluges d'aquesta primavera han permès que s'hagi format una barrera de sediments. El confinament a causa del coronavirus ha provocat un mínim impacte humà i aquesta barrera s'ha anat estabilitzant i consolidant. La plataforma assegura que la creació d'aquesta barrera de sediments és inusual actualment, però que no és inèdita, ja que hi ha referències històriques datades del segle XVIII, que ja parlen d'un port natural situat en una maresma ubicada al sud de la Riera.

Des de la plataforma demanen que les administracions plantegin un canvi de gestió de les platges santpolenques, prioritzant la sostenibilitat ambiental i la protecció de la riera com a espai natural essencial. Així doncs, ara que comença el desconfinament, reclamen que no s'intervingui amb maquinària per forçar la desembocadura de la riera que existia fins ara i es respecti l'actual sortida al mar. Així mateix, creuen que es pot compaginar la protecció del medi natural amb el turisme i la presència de banyistes. Proposen que es reubiquin les guinguetes d'aquesta zona de la platja a d'altres, que no impactin ni malmetin la desembocadura actual. Una altra de les seves reclamacions és que es delimiti una àrea de protecció i preservació de l'entorn natural, i que es dugui a terme una campanya de conscienciació i divulgació per respectar aquest espai natural, la seva flora i la seva fauna. Amb aquestes mesures, asseguren que es pot trobar un equilibri ecològic entre el gaudi de les platges i la protecció de tota la conca de la Riera de la Vallalta.

Foto: Plataforma Preservem el Litoral.

Tot seguit, podeu llegir el manifest complet.

Manifest pg 1

 

Manifest pg 2Manifest pg 3Manifest pg 4