Mor el cineasta i veí santpolenc Francesc Betriu

Mor el cineasta i veí santpolenc Francesc Betriu

Aquest dimecres, 7 d’octubre, ha mort el director de cinema i guionista Francesc Betriu als 80 anys. Nascut a Organyà el 1940, feia molts anys que Betriu era veí de Sant Pol de Mar i també hi tenia la seu de la seva productora, al carrer Nou.

Francesc Betriu va tenir una extensa carrera cinematogràfica en la qual hi predominaven les adaptacions de novel·les. Així mateix, també va destacar com a guionista. Durant els anys 80, va aconseguir algunes de les seves cintes més recordades, com ara les adaptacions al cinema de ‘La plaça del Diamant’ de Merce Rodoreda, ‘Réquiem por un campesino español’ de Ramón J. Sender o ‘Sinatra’ de Raúl Núñez. També va dirigir sèries de televisió i documentals.

Deixeble avantatjat de noms tan destacats del cinema espanyol de post-guerra, com ara Berlanga, Borau, Saura o Sáenz de Heredia, Betriu va acumular una gran formació de tota mena, amb estudis en Ciències Econòmiques, Ciències Polítiques i Sociologia. En un tuit lamentant la seva mort, la Filmoteca de Catalunya destaca que Francesc Betriu “deixa un llegat de títols clau de la Transició i retrats de personatges femenins poderosos en la nostra memòria cinematogràfica”.

Francesc Betriu va ser guardonat l’any 2014 amb el Premi Sant Jordi de Cinematografia i al gener d'aquest 2020 va rebre el Gaudí d'Honor a la seva trajectòria.