L'Institut de Sant Pol ja té la seva primera promoció d'ESO
L'Institut de Sant Pol ja té la seva primera promoció d'ESO

L'Institut de Sant Pol ja té la seva primera promoció d'ESO

Els alumnes i el professorat van celebrar fa una setmana una festa de fi de curs al Parc del Litoral per celebrar aquesta primera promoció d'ESO que surt de l'Institut de Sant Pol.

Cada cop que acaba un curs hi ha una barreja de sensacions entre el professorat vers els seus alumnes. Alegria i satisfacció pels coneixements i els valors que s'han transmès als joves i, a la vegada, una sensació de tristesa pels alumnes que marxaran a altres centres educatius. Aquesta barreja de sentiments devia ser la que van viure els professors de l'Institut de Sant Pol la setmana passada, quan es va celebrar la festa de final de curs de la primera promoció de 4t d'ESO de l'institut. La carpa del Parc de Litoral va acollir aquesta festa, on hi va haver música, on alguns alumnes van imitar els seus mestres, on hi va haver riures i també llàgrimes d'alegria.

Es tracta de la primera promoció d'alumnes que acaben l'Educació Secundària Obligatòria a Sant Pol, des que el setembre del 2015 va obrir les seves portes l'Institut de Sant Pol. "Recordo quan un dia d'agost del 2015 us apropàveu a l'espai on ara es troba l'institut, llavors ple d'excavadores, i amb les vostres caretes infantils em preguntàveu, tots incrèduls, si realment hi hauria institut", va recordar la directora del centre, l'Àstrid Roig, en el seu parlament durant la festa.

El professorat i les famílies

L'Àstrid Roig ha estat la directora de l'institut aquests quatre anys, i ha format l'equip directiu juntament amb l'Enric Abadal, cap d'estudis, l'Àngela Puche, que va ser coordinadora pedagògica fins que la va substituir la Roser Sole, i la Lu Bantí, secretària del centre. Des de llavors, han treballat fidels al seu projecte educatiu, amb unes línies de treball bàsiques, com són el treball per projectes i en grup, la transmissió de valors, el coneixement de llengües (s'imparteix anglès, francès i alemany, a més del català i el castellà) i la competència en les diverses eines tecnològiques. Gràcies a la implicació del professorat i a la seva estabilitat, el centre ha pogut anar evolucionant i creixent.

Tanmateix, l'Àstrid Roig assenyala com a factor bàsic la confiança que hi han dipositat les famílies dels seus alumnes. "Si existim és gràcies a les famílies que van apostar per nosaltres en aquell moment (setembre del 2015), van fer un acte de confiança", assenyala la directora. Actualment, l'Institut de Sant Pol compta amb 396 alumnes.

Obertura al seu entorn

Una característica de l'institut és la seva mirada vers l'entorn. L'equip de docents coincideixen en la idea que formen part de tot un entorn viu i ple de possibilitats, com és la Vallalta. Així doncs, aprofiten qualsevol oportunitat per sortir del centre per visitar les tres viles de la Vallalta, Sant Pol, Sant Cebrià i Sant Iscle. Treballen amb les seves entitats i institucions, visiten els seus espais naturals i col·laboren amb la resta de centres docents.

Amb l'objectiu de fer xarxa, han aconseguit crear una línia de continuïtat educativa entre Primària i Secundària, ja que estan en constant contacte amb l'Escola Sant Pau i la resta de centres educatius. Aquesta col·laboració també es reflecteix en el projecte del Servei comunitari, en el qual alumnes de l'institut participen d'activitats d'entitats o de la llar d'infants, per conèixer de primera mà el seu entorn. En aquest sentit, l'any vinent els diferents centres educatius de Sant Pol, Sant Cebrià i Sant Iscle treballaran en un projecte comú sobre la Vallalta, per conèixer-la, descriure-la i exposar els seus treballs.

La directora de l'institut, l'Àstrid Roig, es mostra molt agraïda amb les institucions i ajuntaments que, des del primer dia, va donar suport a l'equip docent de l'institut. I té un record especial per a l'equip docent de 4t d'ESO i als seus tutors, la Rosa Aragay, l'Isaac Ramon, l'Arnau Oltra (substitut de l'Aida González) i l'Albert Arcas (coordinador del projecte de diversificació curricular Camins). Gràcies a la feina i a la implicació dels professors i professores s'ha pogut transmetre els continguts i també els valors que caracteritzen l'institut. "Us hem ensenyat a discernir, a ser crítics, a pensar, a vetllar per la pluralitat i el diàleg; són eines que us ajudaran a sortir-vos-en en qualsevol context formatiu i laboral, i a ser bones persones", va remarcar l'Àstrid Roig durant la festa de fi de curs.

Mirant al futur

Al setembre, l'institut estrenarà el seu primer curs de batxillerat. Les matrícules es duran a terme del 9 al 15 de juliol. És una passa més de l'Institut de Sant Pol en el seu camí. Tal com faran aquests alumnes de 4t d'ESO que celebraven una festa per acomiadar el curs que tot just ha acabat. L'Àstrid Roig té l'objectiu que l'institut continuï creixent mantenint els valors i els resultats que ha conreat durant aquests quatre anys. Així mateix, al final del seu parlament, la directora del centre va esperonar els seus alumnes a lluitar pels seus ideals i objectius: "Sobretot, lluiteu amb ganes i esforç pel que creieu i voleu; és igual el camí que escolliu, és el vostre; així sereu fidels a vosaltres mateixos".