L'Ajuntament destina 100.000 euros per al primer procés de Pressupost Participatiu

L'Ajuntament destina 100.000 euros per al primer procés de Pressupost Participatiu

El procés participatiu comença ara amb la recollida de propostes a través de la pàgina web de l'Ajuntament (www.santpol.cat), que es realitzarà fins al 12 de juny. Depenent de la desescalada del confinament, s'instal·laran punts de recollida de propostes a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà i a peu de carrer.

L'Ajuntament de Sant Pol de Mar inicia aquest mes de maig un procés participatiu perquè els veïns i veïnes puguin decidir en què s'inverteix part del pressupost municipal del 2021. Es tracta de la primera experiència de Pressupost Participatiu a Sant Pol. Amb aquest procés, es dóna compliment també del programa electoral amb el qual es van presentar tant ERC com la CUP, ja que ambdós partits apostaven per aquest sistema de participació ciutadana.

En aquesta primera edició dels Pressupostos Participatius, l'Ajuntament reservarà fins a 100.000 euros del pressupost municipal del 2021 per a les propostes més votades entre la ciutadania. Concretament, es reservaran 80.000 euros per a inversions i 20.000 euros per a serveis.

Recollida de propostes

El procés participatiu es divideix en diverses fases. La primera fase comença aquest divendres i s'allargarà fins al 12 de juny. Es tracta de la recollida de propostes. Poden fer propostes totes les persones empadronades a Sant Pol de Mar de més de 16 anys. Aquestes es podran fer de manera telemàtica a través d'aquest formulari. Tan bon punt ho permeti la desescalada del confinament, també s'instal·laran punts de recollida de propostes presencials a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament, on s'hi podrà trobar tant el formulari en paper com l'urna per dipositar-hi les propostes. També s'estudiarà establir alguns dies concrets per a la recollida de propostes en punts presencials a peu de carrer.

Les següents fases

La segona fase servirà per validar les propostes presentades, sota criteris com ara que siguin viables legalment i tècnicament, que siguin de competència municipal, i també que siguin viables econòmicament o que no estiguin ja previstes com a inversió de l'Ajuntament.

En la tercera fase del Pressupost Participatiu, prevista per a finals de setembre, la ciutadania podrà votar les propostes que hagin estat validades. El període de votació serà de 15 dies i hi podran prendre part totes les persones majors de 16 anys empadronades a Sant Pol. Cada persona podrà votar un màxim de 5 propostes, establint una prioritat de l'1 (més prioritària) al 5 (menys prioritària). Les votacions es portaran a terme principalment de manera telemàtica, si bé també es contempla la possibilitat de votar presencialment en equipaments municipals. S'estableix una participació mínima del 10% del cens de persones majors de 16 anys per donar validesa al procés participatiu.

Un cop acabat el període de votació es publicaran els resultats i es confeccionarà el llistat de les propostes que s'inclouran en el Pressupost municipal del 2021.